Dit komt er kijken bij de vooroplevering van een nieuwbouwhuis

19 maart 2019

Een paar weken voor de definitieve oplevering van je nieuwbouwwoning vindt de vooroplevering plaats. Wat houdt dit in en is het verplicht om hierbij aanwezig te zijn? Wij vertellen je alles over de vooroplevering. 

De vooroplevering is hét moment waarbij je de nieuwbouwwoning alvast kunt controleren op eventuele gebreken. Het is natuurlijk maar een gedeeltelijke controle, omdat de woning waarschijnlijk nog niet helemaal af is, maar toch is deze controle erg nuttig. Door de nieuwbouwwoning vóór de oplevering alvast na te lopen, kan de aannemer zaken die nog niet in orde zijn, herstellen. Op deze manier zijn er na de definitieve oplevering geen of minder herstelwerkzaamheden meer nodig.

Zijn er zaken die bij de definitieve oplevering nog niet opgelost zijn? Of zijn er nieuwe gebreken aan het licht gekomen? Dan kun je deze bij de oplevering uiteraard alsnog laten noteren. 

Goed om te weten: bij de voorloplevering wordt er dus nog niets getekend en wordt ook de sleutel niet in ontvangst genomen. Dit gebeurt bij de definitieve oplevering. 

Als de vooroplevering achter de rug is, dan kan de oplevering gepland worden. Het is handig om een bouwkundige mee te nemen, zodat de nieuwbouwwoning kritisch kan worden nagelopen op eventuele bouwkundige gebreken. Vergeet niet het vooropleverrapport mee te nemen, zodat je kunt controleren of alle punten die hierin staan op de juiste wijze hersteld zijn.