Stappenplan voor het kopen van je eerste huis

19 november 2018

Sta jij op het punt om je eerste huis te kopen? Waarschijnlijk komt er een heleboel informatie op je af en vind je het lastig om te bepalen waar je als eerst mee aan de slag moet. Om je goed voor te bereiden op de huizenjacht, hebben we dit stappenplan voor je uitgewerkt. Zo zie je geen belangrijke zaken over het hoofd. 

1. Bereken je maximale hypotheek
Voordat je start met de huizenzoektocht is het goed om te weten wat je budget is. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan én bovendien kun je meteen een deel van het aanbod uitsluiten. Op internet zijn diverse tools te vinden waarmee je je maximale hypotheek kunt berekenen. Houd er wel rekening mee dat je ook eigen geld nodig hebt voor verdere aankoopkosten. 

2. Start de zoektocht
Als je weet wat je te besteden hebt en je wensenlijstje compleet is, kun je gericht op zoek naar een woning. Je kunt jezelf op internet oriënteren, maar je kunt er ook voor kiezen om je door een aankoopmakelaar te laten adviseren. Heb je een woning voorbij zien komen die aan jouw wensen voldoet? Plan dan een afspraak om de woning te bezichtigen. 

3. Bieden
Heb je jouw droomwoning gevonden? Informeer dan op welke wijze er geboden moet worden. Wordt er direct voor het hoogste bod gekozen of is er nog een mogelijkheid om je bod te verhogen? Dit zijn belangrijke zaken om van tevoren te weten. Afhankelijk hiervan beslis je wat jouw bod wordt.

4. Voorlopge koopakte
Je bod is geaccepteerd! Tijd voor serieuze zaken: er wordt een voorlopige koopakte opgesteld door de makelaar, welke vervolgens door jou getekend moet worden. 

5. Hypotheek afsluiten
Zodra je een hypotheek hebt gevonden die bij jouw situatie past, is het tijd om deze ook daadwerkelijk af te sluiten. Als dit is gebeurd, kan de officiële overdracht van het huis plaatsvinden. De notaris controleert of je alles op de juiste en gewenste manier geregeld hebt. Is alles in orde? Dan kan de hypotheekakte getekend worden en ben je officieel huiseigenaar!